ΡΟΚΙΑ …ΨΥΧΗΣ

Το χαμένο νόημα της ζωής, τα βάσανα του σήμερα και η αβεβαιότητα του αύριο, αναδεικνύονται μέσα από τα έργα του καλλιτέχνη.

Έκθεση …ιδεών, ψυχής και όχι απλά ζωγραφικής πρέπει να χαρακτηρίσει κανείς αυτό που θα κάνει από την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων ο Τρικαλινός γιατρός (και ζωγράφος φυσικά) Κώστας Τσιναρίδης. Και ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι ακόμα που μετουσιώνουν τις σκέψεις και τις απόψεις τους, ανατρεπτικές πολλές φορές, όπως αυτές του Κ. Τσιναρίδη, σε τέχνη για να μπορούμε όλοι κάποιες φορές (και όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν) να καθόμαστε (έστω και με ανοιχτό το στόμα), μπροστά στο μεγαλείο τη αποκάλυψης της σουρεαλιστικής πλευράς της ζωής.

Ο Κώστας Τσιναρίδης είναι υπέρμαχος της Σουρεαλιστικής Σχολής. Γιατρός, όπως είναι, πιστεύει πως η σύριγγα, όργανο παροχής υγείας, μπορεί να γίνει σύγχρονο όργανο, τρίτου δρόμου, για να αποτυπώσει πάνω στον μουσαμά ανησυχίες, συναισθήματα και γιατί όχι και την προσωπική του λύτρωση.

Ακτινολόγος γιατρός όμως όπως είναι, προσπαθεί μέσα από τα έργα του να ακτινογραφήσει τον ¨εκσυγχρονισμένο¨ και ακρωτηριασμένο διανοητικά και ψυχικά ταλαίπωρο και αλλοτριωμένο άνθρωπο του καιρού μας. Η θεματική του εξ επαγωγής από τα κακά πολιτικά δρώμενα, τον οδήγησε σαν ευπαθή δέκτη του νέου τραγικού περίγυρου, στην προσαρμογή της αδρά εντυπωσιακής και νεοτερικής ζωγραφικής.

Αυτή τη φορά τα 33 έργα του Κώστα Τσιναρίδη, που θα εκτεθούν είναι ζωγραφισμένα με πινέλο. Μορφές απρόσωπες παίζουν κυρίαρχο ρόλο στα έργα του, ενώ ο μαγνήτης που χρησιμοποιεί πάρα πολύ συχνά, δείχνει την μαγνητική έλξη και την ενέργεια, ενώ πάντα μια γυναίκα είναι στο επίκεντρο, αφού ο ζωγράφος πιστεύει ότι αυτή αντιπροσωπεύει τον έρωτα και ότι χωρίς έρωτα δεν είναι δυνατό να γίνει τίποτα στην ζωή μας. Παίζει με συναισθήματα, παίζει με αξίες και ιδέες, ενώ χρησιμοποιώντας υπερρεαλισμό, χρησιμοποιεί σύμβολα μεταξύ πραγματικότητας, ονείρων και φαντασίας.

Τα πρόσωπα που χρησιμοποιεί είναι αγαλματένια, γεγονός που σημαίνει ότι αυτά αντιπροσωπεύουν αξίες. Αξίες που υπαγορεύονται στην σκέψη του καλλιτέχνη, αν το μέσο, ίσως άμυνας, απέναντι στην νέα τάξη πραγμάτων όπως αυτή διαμορφώνεται.

Για το λόγο αυτό ο κάθε πίνακάς του έχει βαθύτερο νόημα, που συγκινεί και διεγείρει ηθικές συνειδήσεις, για τα κοινωνικά προβλήματα των λαών που βρίσκονται κάτω από τον ζυγό του άγριου καπιταλισμού. Οι παραστάσεις του είναι τολμηρές και έχουν δραματικά υπόβαθρα, που προσπορίζουν συναισθηματική (και άλλη) καλλιέργεια.

Σημαντικά γνωρίσματα της τέχνης του Κώστα Τσιναρίδη είναι η αλλοτρίωση, η απογύμνωση, η υπαρξιακή αγωνία, ο ¨άδειασμα¨ του εκσυγχρονισμένου ανθρώπου, από τα ιδανικά και τις αξίες του πολιτισμού, ο διασυρμός του σε αδιέξοδα, σε αποσύνθεση του κοινωνικού ιστού, σε ανεγκέφαλη και αόρατη για πολλούς δέσμια πορεία μιας προβατοποιημένης κοινωνίας.

SHARE
Developed by Webstation